Namakalni sistemi za travo za vedno zeleno okolico

Namakalni sistemi za travo so avtomatizirana rešitev, s pomočjo katere bo okolica prav vedno lepa, zdrava in urejena. Lahko se uporabljajo za športne, kmetijske, industrijske površine, prav tako pa so uporabni za zalivanje domače zelenice. Vsaka izmed možnosti deluje na nekoliko drugačen način, prava izbira pa je odvisna od več dejavnikov, med katerimi pa sta seveda glavni površina ozemlja in vrsta površine (trava, leš ali ostale agrikulturne rastline).

Namakalni sistemi za travo in ostale površine vam tako v primerjavi z ročnim zalivanjem prihranijo čas in energijo, kar se na koncu odrazi tudi v manjših stroških porabe in vzdrževanju, kar posledično pomeni tudi prijaznost do okolja.

namakalni-sistem-za-zelenico

 

Kako namakalni sistem za zelenico deluje?

Namakalni sistem za zelenico z enakomernim zalivanjem poskrbi za optimalno uspevanje rastlin, v primeru površine, ki je pokrita s prahom, peskom ali lešem pa poskrbi, da se ta ne dviguje ter tako zagotavlja optimalne pogoje za športnike. Iz rezervoarja za vodo se s pomočjo črpalke voda dovaja do pršilcev, ki vodo brizgajo po površini ozemlja in tako poskrbijo za navlaženost.

Pršilci vode so lahko statični ali premični, med seboj pa se razlikujejo še glede na mnoge druge dejavnike, ki jih bomo podrobneje opisali v naslednjih odstavkih. Moderna tehnologija omogoča, da so namakalni sistemi za travo popolnoma avtomatizirani, kar pomeni, da lahko s preprostim programiranjem določamo razne parametre: čas pršenja, porabo vode in energije ter površino namakanja.

 

Po čem se namakalni sistemi za travo razlikujejo?

Namakalni sistemi za travo se razlikujejo predvsem glede na namen uporabe, pri čemer pa se največkrat uporabljajo za športne in kmetijske površine. Pri športu se največkrat ti mehanizmi uporabljajo za nogometne površine, teniška igrišča, konjska dirkališča, igrišča in vadbišča za golf ter površine za hokej na travi. Pri tem je lahko mogoče izbrati statične, dinamične ali mobilne variacije.

Statični pršilci stojijo na mestu in brizgajo vodo le v eno smer, dinamični so vgrajeni, a se vodni curek obrača pod poljubno izbranim kotom, pri mobilnih pa gre za samohodni voziček, ki s pomočjo vnaprejšnjega programiranja sam obide zelenico in tako poskrbi za primerno namočenost.

namakalni-sistemi-za-travo

 

Vodni pršilci: kakšne mehanizme poznamo? 

Vodni pršilci se med seboj razlikujejo glede na mehanizem, po katerem delujejo. Poznamo udarne in turbinske pršilce, oboji pa imajo svoje prednosti in slabosti. Udarni lahko površino zalije v zelo kratkem času, zelo dobro prenaša veter in zmrzal ter vse ostale težje vremenske razmere - je nasploh zelo vzdržljiv. Turbinski pršilci zagotavljajo najmanjšo možno izgubo tlaka, prilagodljivo obločno obračanje na obeh straneh ter dinamičnost in fleksibilnost.

Na voljo je še pršilec na batni pogon, ki omogoča največji met curka, in sicer kar več kot 50 metrov. Možno mu je nastavljati tako hitrost vrtenja kot namakanja in dolžino meta. Ta je definitivno najboljši izmed vseh, njegove kvalitete pa so potrjene z večkratno uporabo na olimpijskih igrah in svetovnem prvenstvu v hokeju.

turbinski-vodni-prsilci

 

 

Kako nadzorovati namakalni sistem za zelenico?

Namakalni sistem za zelenico je mogoče nadzorovati s pomočjo več različnih rešitev. Na voljo je upravljanje preko mikroprocesorja, s pomočjo računalnika, telefona in celo preko satelita. V nadzorne mehanizme so lahko vključeni tudi senzorji za dež, ki v primeru padavin pošljejo signal v verigo in tako izklopijo pršilce. Nadzorni mehanizmi omogočajo upravljanje tudi, kadar nas fizično ni blizu zelenice, saj se vodni pršilci lahko povežejo s sateliti in tako je zagotovljeno popolno upravljanje na daljavo.

Na voljo sta dve možnosti: digitalni nadzor namakanja in nadzor dekodirnika. Komponente prve rešitve si sledijo: Controller WaterControl + SC, stikalna ura, stikalo za ključe, dežni senzor (Miniclick), komponente krmilnika dekoderja pa so: krmilna enota VCU, programska oprema, računalnik oziroma pametni telefon, brezžični oddajnik, dekodirnik, programska enota dekodirnika in prenapetostna zaščita za elektromagnetne ventile.

 

Namakanje kmetijskih površin

Kmetijske površine se lahko namakajo s stabilnimi ali mobilnimi površinami, na voljo pa so vodni pršilci za mnogo različnih vrst pridelkov. Omogočajo različne domete, velikosti kapljic in različne količine porabljene vode. Izbira mehanizma je v največji meri odvisna od velikosti zemljišča in vrsti pridelka, saj nekateri pridelki za uspešno rast potrebujejo različne količine vode.

Mobilni mehanizmi so zagotovo bolj kompleksni in bolj primerni za večje agrikulturne površine, saj že osnovni modeli vsebujejo optimizirano delovanje za nekoliko bolj zahtevno kmetijsko uporabo. Naprednejši modeli pa omogočajo večstopenjske menjalnike s prilagodljivimi hitrostmi, mnogo bolj nastavljive parametre škropljenja in boljše možnosti avtomatiziranega upravljanja.

namakanje-kmetijskih-povrsin

 

 

Prihodnost prinaša popolnoma avtomatizirane mehanizme zalivanja

Popolnoma avtomatizirani in optimizirani mehanizmi oskrbe tako športnih, industrijskih kot agrikulturnih in ostalih površin bodo edina prisotna rešitev za upravljanje zemljišč. Ker se za agrikulturo in šport porabijo ogromne količine vode, ki je že sedaj na mnogih predelih sveta primanjkuje, bodo ti mehanizmi prispevali tudi k bolj ekonomični potrošnji vodnih rezerv, ki pa so seveda nujno potrebne za naše preživetje.

Z uporabo tovrstnih mehanizmov boste naredili prvi korak k optimiziranem, časovno in stroškovno ekonomičnem ter avtomatiziranem upravljanju s svojimi zemljišči. Rezultati te uporabe bodo vidni prav tako pri zdravju zelenice kot pri zmanjšanih stroških za vodo in energijo.