Protislanska zaščita za zaščito pridelkov

Protislanska zaščita se je v zadnjih nekaj letih pokazala za zelo učinkovit način zaščite pred spomladansko pozebo. Pomlad je čudovito obdobje v letu, ko se narava prebuja iz zimskega spanja. Iz zimske sivine se barva v živahne pomladne barve in kmalu lahko občudujemo tudi prve cvetove sadnega drevja. Med prvimi, ki nas razveselijo s svojim cvetenjem, so marelice, breskve, slive, češnje, višnje in hruške, kmalu za njimi pa tudi jabolka. V sušnih obdobjih pomladi velikokrat pomagajo naši produkti.

Ker pa se v času cvetenja sadnega drevja temperature še vedno lahko spustijo pod ničlo, sploh v nočnem času, so lastniki nasadov, vinogradov in sadovnjakov v skrbeh za svoj pridelek. V zadnjem času se je pri napovedanih spomladanskih zmrzalih kot zelo učinkovito izkazalo oroševanje z razpršilci. Voda pri zmrzovanju namreč oddaja toploto in ker s pršenjem stalno dodajamo vodo, ki zmrzuje, se sprosti toliko toplote, da ostanejo cvetovi in plodovi v zametku, nepoškodovani

Pozno spomladanska pozeba lahko povzroči hude poškodbe vinske trte, ki pogosto povzroči izgubo rodnih brstov in posledično manjši pridelek in kakovost sadja. Hude poškodbe zaradi pozebe lahko uničijo celotno letino. Čeprav se na prvi pogled zdi paradoksalno, je rešitev pred pozebo prav zmrzovanje rastlin s škropljenjem z vodo.

protislanska-zascita-pridelkov

 

Protislanska zaščita mora biti za učinkovito zaščito pridelkov ustrezno zasnovana

Mehanizem mora delovati nepretrgoma, dokler se temperature ne dvignejo nad 0 oziroma 1 stopinjo nad lediščem. Na voljo je klasično oroševanje nad ali pod krošnjami ali oroševanje z mikrorazpršilci. Oboje je zasnovano po enakem principu, vendar je od načina delovanja odvisna poraba vode, pritisk pa regulira manometer za kontrolo tlaka. Za nemoteno delovanje poskrbijo namakalni sistemi za protislansko zaščito iz hitro spojnih in fleksibilnih cevi, regulacijskih ventilov in vodomerov, ki so izdelani po veljavnih evropskih normativih.

Pri načrtovanju konstrukcije je potrebno upoštevati domet razpršilcev in premer šob ter jih razporediti na ustrezne razdalje. Upoštevati je treba pravilen pritisk v ceveh, saj bi premočno pršenje in odvečna voda lahko polomila veje, s tem pa povzročila še večjo oziroma dodatno škodo v nasadih.

 

Namakalni sistemi za travo so nepogrešljivi doma, v kmetijstvu ali športu

Namakalni sistemi za travo so postali skoraj nuja, zlasti v vročih in sušnih poletnih mesecih. To velja zlasti v kmetijstvu, saj se ne uporabljajo samo za namakanje trave, temveč tudi za zalivanje pridelkov v sadnih in zelenjavnih nasadih, vinogradih in rastlinjakih. Prav tako pa poskrbijo za čudovito zelenico okoli doma ali negovano travo športnih igrišč.

Kot namakalni sistemi za travo so razpršilniki običajno najpogostejša in najboljša izbira. Kapljični namakalni mehanizmi pa postajajo v zadnjih nekaj letih vse bolj priljubljeni in so še posebej primerni za zalivanje posameznih rastlin, kot so grmičevje in drevesa, dobro pa se obnesejo tudi na okrasnih ali zelenjavnih vrtovih. Z dobrim vzdrževanjem in nadzorom škodljivcev, so lahko cevi za podpovršinsko kapljično namakanje nameščene pod zemljo, učinkovit način namakanja trate.

namakalni-sistemi-za-travo

Kapljično namakanje je učinkovitejše pri porabi vode, vendar zahteva več vzdrževanja in morda ni ravno praktično za velike trate ali vrtove. Pri mehanizmih z razpršilniki se lahko izgubi več vode zaradi odtekanja in izhlapevanja, vendar jih je mogoče avtomatizirati in tako prihraniti čas, poleg tega pa lahko zalivajo težko dostopna območja. V resnici ni razlike med namakalnimi in škropilnimi aparati za trato. Namakanje je tisto, kar počne zalivalna naprava, kar pomeni, da gre v principu za podoben način zalivanja trate.

 

Namakalni sistemi za športne zelenice poskrbijo za vedno negovano podlago

Voda ne pomaga samo ohranjati zdravja trave, ampak jo tudi hladi. V določenih letnih časih lahko športna površina postane topla na otip, zato so upravljalci igrišč ugotovili, da je zalivanje trave preprost način za njeno ohlajanje.
Športna igrišča pa niso enaka. Zaradi vse večje izbire naravnih in sintetičnih trav, regionalnih razlik v vremenskih razmerah in različnih stopenj uporabe obstajajo številni namakalni sistemi za športne zelenice ki zagotavljajo raven prilagodljivosti in uporabnosti, ki ustreza potrebam vsakega igrišča in skoraj vsakemu proračunu.

Pri športnih igriščih je na voljo več možnosti zalivanja trave. Najboljša izbira je odvisna od potreb vašega igrišča, vaših izkušenj in osebnih preferenc. V vseh primerih je prednostna naloga ohranjanje zdrave trate, ki ustreza zahtevam športnikov, obiskovalcev in gostov. Razpršilniki so lahko skriti globoko pod površino travnate površine in se pred tekmo dvignejo, da razpršijo vodo po igrišču. Sistem je mogoče avtomatizirati, da deluje ob določenih urah vsak dan v letu in tudi za določeno časovno obdobje.

namakalni-sistemi-za-sportne-zelenice

Vlažna zemlja je za športnikovo stopalo bolj trdna kot suha. Še en razlog, zakaj se zelena igrišča pred nogometnimi tekmami zalivajo, je ta, da se ustvari vlažno podlago, ki pomaga nogometni žogi, da gladko drsi po površini. Suha travnata površina lahko zadrži žogo in velja za počasnejšo od vlažne površine.

Ne glede na to ali potrebujete učinkovit sistem za zbiranje pitne vode ali deževnice, kompostnik, čistilno napravo ali greznico, preglejte našo spletno stran, kjer poleg vsega naštetega najdete še ostale izdelke za dom ali vašo dejavnost. Naši zaposleni pa vam bodo s široko ponudbo izdelkov in s strokovnim svetovanjem pomagali najti rešitev za vas.