Razpršilci za namakanje omogočajo prihranke

Razpršilci za namakanje so zanesljive in stabilne profesionalne rešitve za zalivanje vseh vrst površin. Na vreme žal ne gre vplivati, zato je pomembno, da se površinam zagotovi optimalna oskrba z vodo ne glede na letni čas.

Razprševanje vode na nadzorovan način je pogosta metoda, ki spominja na padavine ter se uporablja tako na športnih kot industrijskih in kmetijskih površinah. Osnovni namakalni sistem za zelenico sestavljajo razpršilci, hitrospojne cevi, črpalka in upravljalnik. Mehanizem deluje tako, da črpalka črpa vodo iz vira, jo s pritiskom odvaja v cevi, od koder nato preide v škropilnike.

razprsilci-za-namakanje

Na trgu so različni pršilci vode, in sicer statični za manjše površine in rotacijski za velike površine. Oba modela sta lahko nameščena v višini tal kot izkočna škropilnika ali kot fiksna na podstavku, nameščenem nad tlemi. Ko razpršilci za namakanje prejmejo vodo, jo enakomerno razpršijo po celotni površini meta. Ključnega pomena pri delovanju takšnega mehanizma je učinkovita uporaba vode, ki prepreči odtekanje zaradi prekomernega zalivanja. Popolna avtomatizacija mehanizmov poskrbi za ohranitev kakovosti tal ter občuten časoven in energetski prihranek.

 

Pršilci vode se razlikujejo glede na različne površine

Razpršilci za namakanje večjih sistemov morajo biti nameščeni s strani usposobljenih strokovnjakov. Zasnova učinkovitega sistema zahteva veliko znanja, truda, časa ter dovršen in premišljen načrt. Na prvi pogled se morda res dozdeva, da so vsi pršilci videti enako, a so razlike med njimi precejšnje.

Namakalni sistem za zelenico se npr. precej razlikuje od tistega za kmetijstvo. Ti so na voljo z različnimi dometi, porabo vode in velikostmi kapljic. Uporabljajo se v sadjarstvu, vrtnarstvu, parkih, pri pridelavi zelenjave, na travnatih površinah ali pri zalivanju pod krošnjami. Priljubljeni so tudi polno krožni ali sektorski protislanski škropilniki. Za preprostejše zalivanje kmetijskih površin pa so poskrbeli tudi mobilni sistemi, ki vsebujejo pršilec s setom šob. Odlikujejo jih še tlačni merilnik, nadzor hitrosti, izreden pogon ter zmogljiv menjalnik.

razlicni-prsilci-vode

Za industrijsko zaščitno pršenje in zalivanje se uporabijo pršilci vode z velikim dosegom, ki omogočajo vezavo prahu ali šobe. Slednje se uporabijo tedaj, ko se zahteva velika natančnost pršenja. Vezava prahu na okolico je nadvse pomembna zaradi zaščite narave, okolja in ljudi. Največkrat se uporablja v reciklažnih centrih, na prometnih površinah, lokacijah z razsutim tovorom ali v peskokopih. Na letališčih pa se uporabljajo svojevrstni zalivalci z namakanjem do - 250 °C, ki skrbijo za varnost potnikov tako, da s posebno tekočino iz letala odstranijo led.

Vse zalivalne mehanizme dopolnjujejo vroče cinkane ali jeklene hitrospojne cevi ter fazoni, ki nudijo hitro in preprosto montažo. Pri načrtovanju sistema je vselej treba upoštevati še lokacijo namakanja, sestavo prsti, vremenske razmere, kakovost prsti ter drugih materialov.


Namakalni sistem za zelenico dopušča obsežne prilagoditve in nizke stroške vzdrževanja

Razpršilci za namakanje poskrbijo za enoten videz nogometnih zelenic, igrišč za golf, konjskih dirkališč ter igrišč za hokej na travi. Intenzivna uporaba igrišč in težji okoljski pogoji skupaj s podnebnimi dejavniki močno vplivajo na kakovost trate, najsi bo ta naravna, umetna ali hibridna. Za njeno rast in zdravje je voda zatorej poglavitna. Za pravilno zalivanje je treba dobro poznati teksturo tal, določeno s količino mulja, peska in gline. Količine izgubljene vlage je vselej treba dopolniti z namakanjem. Izpopolnjeni, vzdržljivi in pravilno razporejeni pršilci vode bodo trati zagotovili hitro in zdravo rast.

namakalni-sistem-za-zelenico

 

V ponudbi so na voljo različni dinamični in neuničljivi razpršilci za namakanje. TRITON-L lahko zalije celotno igralno zelenico v manj kot devetih minutah. Zahvaljujoč edinstveni zasnovi uporabnikom ponuja visoko zmogljivost tudi v zmrzali in vetru. Robustni škropilnik se ponaša z nizkimi stroški vzdrževanja, dolgo življenjsko dobo ter enostavno nastavljivim sektorjem. HYDRA serija vsebuje “pop-up” škropilnike z zobniškim pogonom, ki se ponašajo z majhno izgubo tlaka, preprostim upravljanjem ter izjemnimi razponi ulitkov.

Na olimpijskih igrah (2008, 2012, 2016) redno uporabljajo “pop-up” pršilce VP-serije, katerih met curka dosega več kot 50 m. Popolnoma zaprti, z batnim pogonom in natančni omogočajo nastavljivost hitrosti vrtenja, dolžino meta in namakanja. Med cenjenimi pa je tudi Perrotov samohodni namakalni voziček RollcarT-V, ki se uporablja za zalivanje večjih zelenic, drevesnic, vrtov in poljščin. Ko je vključen dotok vode, se voziček začne pomikati vzdolž predhodno nameščenega najlonskega kabla ter na koncu določenega območja samodejno ustavi dotok vode.


Pršilci vode so upravljani s pomočjo različnih avtomatiziranih sistemov

Namakalni sistem za zelenico mora zagotavljati nemoteno zalivanje površin. Avtomatizacija je poskrbela za enostavnejšo in predvsem bolj sistematično uporabo. Upravljanje je mogoče preko mikroprocesorja, satelita ali preko pametnega telefona. Digitalni nadzor mehanizmom zagotavlja natančno kontrolo na hokejskih, športnih in teniških igriščih ter tudi v parkih in na vrtovih. Količino sektorskih škropilnikov je s časom mogoče nadgraditi.

Glavne komponente digitalnega nadzora so Controller WaterControl, stikalo za ključe, SC - stikalna ura in dežni senzor (Miniclick). Za želeno kontrolo nad mehanizacijo poskrbijo številni namakalni krogi. Nemoteno delovanje dekoderja pa omogoča krmilna enota VCU, računalnik ali pametni telefon, programska oprema, dekodirnik, brezžični oddajnik, prenapetostna zaščita ter programska enota dekodirnika. Tretja komponenta, ki je še nepogrešljiva pri upravljanju razpršilcev za namakanje, je trajni elektromagnetni ventil za vklop, izdelan iz litine. Ta dopušča priključitev na PERROT ter običajne krmilne enote 24-VAC.

 prsilci-vode