Sodobni namakalni sistemi

Namakalni sistemi so bili včasih odvisni le od naklona terena in iznajdljivosti vrtnarjev. Danes so na voljo sodobni namakalni sistemi, ki jih odlikuje kompleksnost in hkrati enostavnost uporabe. Pomagajo premostiti sušna obdobja in zagotavljajo enakomerno navlažitev za pridelke in zelenice. Katere prednosti prinašajo moderni namakalni sistemi?


- Predvidljivost.
Sodobni namakalni sistemi so povezani s sistemi krmiljenja in upravljanja, ki omogočajo programiranje in s tem popolno predvidljivost. Ne bo se vam treba več s skrbjo ozirati v nebo, saj bo vaš pridelek varen pred sušo. To bistveno okrepi tudi načrtovanje poslovanja.

- Stalnost.
Režimi predpriprave in upravljanja, ki jih zajemajo sodobni namakalni sistemi, omogočajo stalno količino vode, ki se dovaja rastlinam ali zelenicam. Tako se tudi le-te navadijo na predvidljivost pogojev in uspevajo bolj, kot bi ob fluktuacijah padavin. Po drugi strani pa se uporabnikom zagotavlja za med tretjino do polovico manj porabe vode kakor pri klasičnih metodah. To lahko vodi v pomembne prihranke, kar spet zvišuje vašo učinkovitost.

- Konstantnost dobave.
Stalne količine vode, ki se dovajajo, omogočajo konstantnost in urejenost v načrtovanju in rasti. To ima za posledico tudi stalnost letine in pridelkov, kadar gre za tovrstne kulture. To je resnično pripravno, če se s kmetijstvom ali rastlinami poklicno ukvarjate, ali kadar nimate veliko časa zaradi tega, ker se posvečate še drugim projektom ali povezanim podjetjem.

namakalna-oprema


Koristni namakalni sistemi za travo med sušo ozelenijo vaš vrt

Namakalni sistemi za travo so le eden od podsistemov širše skupine tovrstnih izdelkov. Pogosto se uporabljajo pri športnih ali drugih prireditvah. Poglejmo nekaj najpogostejših načinov uporabe:


Športna prizorišča: so med najbolj pogostimi tereni, kjer se uporabljajo namakalni sistemi za travo. S tem se zagotavlja, da je trava enakomerna, trpežna in ustrezne barve.

Javne zelenice. Sprehodi v parkih in travnate površine otroških igrišč so pogosti kraji, kjer se uporabljajo takšni mehanizmi. Koristijo nam, saj so javne površine z njimi urejene in negovane.

Zasebni vrtovi. Vsaka hiša z vrtom ima možnost montaže tovrstnih sistemov, kar zagotavlja tako preskrbo z dotokom vode na zelenjavne gredice kakor urejenost travnatih površin.

 namakalni-sistemi-za-travo

Namakalna oprema je izpopolnjena in dosegljiva

Celotna namakalna oprema zajema nekoliko več od cevi za zalivanje, ki ste je morda navajeni iz svojih zalivalnih podvigov. Sem spadajo denimo črpalka, vodni rezervoar, cevi, škropilniki in drugo. Namakalna oprema je lahko avtomatska, torej daljinsko upravljana in zaradi tega bolj sofisticirana. Dotične namestitve vključujejo programiranje in se uporabljajo zlasti za večje sisteme.

Njihova prednost je predvsem možnost popolnega nadzora nad porabljeno količino vode ter tem, koliko vode se dovaja rastlinam. Lahko pa je oprema razmeroma enostavna in temu primerno cenejša, kar pa prav nič ne vpliva na učinkovitost. Najbolje je, da se o tem, kakšna oprema je idealna za vaš primer, posvetujete s strokovnjakom.


Pršilci vode poskrbijo za udobje vašega dopusta

Pršilci vode omogočajo samodejno pršenje vode ob določenih urah in v specifičnih razmakih, kar olajša delo vrtnarjem. Bistvene prednosti, ki jih prinašajo samodejni prišlici vode, so:


1) Prihranek časa: ne le, da sistem nikoli ne pozabi zaliti vrta, tudi delo opravi namesto vas. Vi pa lahko v tem času preberete kakšno knjigo, se odpravite na sprehod ali na klepet s sosedom.
2) Prihranek vode: zaradi programiranja bo pršilec ubral najbolj ekonomično pot za zalivanje celotne površine vrta, kar vam bo prihranilo denar na računih za vodo.
3) Mirni živci: zaradi prihrankov na času, vodi in denarju boste lahko bolj mirni in sproščeni.


Priljubljeni so tudi namakalni sistemi za športne zelenice

Omenili smo že, da športni dogodki zahtevajo posebno pripravo, zato so namakalni sistemi za športne zelenice resnično zelo uporabni. V Sloveniji je društvena in klubska športna scena dobro organizirana, večinoma pa se vse organizacije na tem področju soočajo s pomanjkanjem sredstev.

Takšno dovajanje vode ni tako drago kakor podzemni sistemi, vseeno pa zagotavlja odlične rezultate. Uporablja se namreč za razmeroma velike površine, kjer se dovod vode opravi v razmeroma kratkem času. To so pomembne prednosti, ki se lahko izkoristijo tudi med tekmami ali pa po koncu športnih dogodkov, saj si le-ti pogosto sledijo v zaporednih dneh. Bistvena prednost avtomatskih sistemov pa je, da delujejo brez pomoči človeka, kar jih uvršča na sam vrh glede učinkovitosti in smotrnosti. Uporabljajo se lahko tudi ponoči, ko je pršenje najbolj zaželeno, zlasti v vročih sušnih mesecih.

Bistvene prednosti tovrstnih izdelkov so predvsem v tem, da olajšajo delovne procese in metode uporabnikom. Svetovalci in sodelavci v podjetju Armex imamo dolgoletne izkušnje z uporabo in montažo teh sistemov. Vabimo vas, da si ogledate galerije naših fotografij in nam pošljete povpraševanje s svojimi željami. Potrudili se bomo, da bomo našli kar najboljšo rešitev za vas in vaše potrebe. Verjamemo, da bo vaša trata zasijala že letos!

namakalni-sistemi-za-sportne-zelenice